среда, 10. децембар 2014.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Србско историјско друштво "Милош С. Милојевић" жели да обавести ширу јавност о неприхватљивим друштвеним околностима у којима се нашла сарадница и почасна чланица нашег Друштва госпођа Ема Зађва, осведочени борац против фашизма. Наиме, познато је да је она живи сведок Рације 1941. године и неуморни истраживач ратних злочина на овим просторима. Као таква, до сада је била суочена са клеветама, прогонима и шиканирањима, али оно што јој се недавно десило превршава сваку меру и тражи осуду шире јавности, па чак и заштиту државних органа. Наиме, Ема је претрпела физички напад у по бела дана кад је непознати мушкарац пришао са леђа и ошамарио је испред сомборске Гимназије. Док се повратила и окренула он је већ замакао иза угла. Пошто пролазници нису хтели да буду сведоци полиција није обавештена о овом нападу.

А пре овог физичког напада она је преживела медијско занемаривање и прећуткивање као и два опасна медијска напада. Ово је други пут ове године да медији на мађарском језику о државном трошку покрећу хајку на породицу Зађва: пре неколико месеци Радио Нови Сад на мађарском посредством новосадског адвоката Антала Божокија, а у суботу лист „Мађарска реч“ (Magyar Szo) интервјуом са унуком сомборског брачној пара Хајнал. По сведочењу госпође Еме, Пал и Маргита Хајнал су 1941. активно потказивали сомборске Србе окупатору и допринели смрти најмање 500 грађана Сомбора. Њихов унук у "Мађарској речи" назива госпођу Зађву издајником војвођанских Мађара који кочи рехабилитацију његових предака. „Мађарска реч“ није интервјуисала Ему Зађву, нити обратила пажњу на доказе које је прикупила.

Осуђујемо овакав неравноправан однос медија према нашој суграђанки који више личи на линч него на новинарство, и питамо се да ли то државно гласило прижељкује да падне крв Еме Зађве, као што је пала крв њеног оца и невиних сомборских Срба и Јевреја? Осуђујемо физички напад и шиканирање госпође Зађве, и тражимо да се одговорни пронађу и изведу пред лице правде.

Да подсетимо, Ема Зађва је кћерка сомборског сарача Иштвана Мереиа који је априла 1941. спасао на стотине сомборских Срба сигурне смрти од руке хортијевског окупатора. Више историјских података и информација о ратним злочинима на овим просторима можете сазнати у нашем Друштву, као и у Друштву за очување сећања на Холокауст.

Милорад Мијић
председник
Србског историјског друштва "Милош С. Милојевић"
Сомбор

***ОД СВИХ ЛОКАЛНИХ МЕДИЈА, "СОМБОРСКЕ НОВИНЕ" СУ ОДБИЛЕ ДА ОБЈАВЕ НАШЕ САОПШТЕЊЕ УЗ НЕМУШТО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ДА СЕ РАДИ О ДЕМАНТИЈУ  НА "МАЂАРСКУ РЕЧ".***

Нема коментара:

Постави коментар