среда, 7. новембар 2018.

ИСПУЊАВАМО АМАНЕТ

Србско историјско друштво "Милош Милојевић", Завичајно удружење Срба "Коријени", Буњевачко коло, Српска читаоница "Лаза Костић" и Удружење потомака и поштовалаца солунских бораца, а уз подршку Градског већа града Сомбора, најављују свечану свенародну прославу Стогодишњице ослобођења Сомбора 13. новембра у 18 часова на Тргу Светог Ђорђа.
Овај Народни збор Срба и Буњеваца са богатим културно-уметничким програмом приређујемо као испуњење аманета из 1919. године, а у славу јуначке српске војске која нам је донела толико жељену и чекану слободу.
Позивамо све грађане Сомбора и сомборских села, као и друга удружења грађана, да се придруже Збору и да достојанствено прославимо најважнији датум у овом веку за све грађане Сомбора.




ИЗВОД ИЗ ЗАПИСНИКА
са свечане седнице Градског одбора Сомбора одржане 13. новембра 1919. године

Бр.Г.О. 127 НОВА ЕПОХА

"Пошто је 13. новембар дан кад су грађани нашега Града први пут у својој средини видели јуначку српску војску, која нам је донела толико жељену и чекану слободу;
тим даном започе наш Град сасвим нову епоху у своме животу;
тај дан развисмо заставу слободе;
од тога дана почесмо слободно да радимо на корист и напредак наше слободне и уједињене Отаџбине;
тај дан је по свом значају један од највећих и најславнијих у историји нашега Града,
зато Градски одбор испуњен дужношћу и захвалношћу према ослободиоцима

О Д Л У Ч У Ј Е

да се дан 13. новембра узме за славу Града СОмбора и свакој будућој Управи Града ставља се У АМАНЕТ, да СВЕЧАНО ПРОСЛАВИ овај дан, да ПОЧАСТИ Војску у Граду, како би тиме изразила своју оданост и захвалност Српској војсци."

Нема коментара:

Постави коментар